Wednesday, 21 September 2011

Hari bebas kereta sedunia



Kan best kalau semua dapat raikan hari bebas kereta sedunia tapi kalau nak ikutkan hanya 1 : 100 atau 1 : 1000 yang akan mengikuti saranan ni kat malaysia.


Tapi kalau kempen ni jadi maka bermaharaja lela lah para motosikal dan kenderaan lain di atas jalan raya tapi bagi me kereta adalah benda yang paling penting dalam hidup me sebab nak pergi mane pun sekarang ni seratus peratus bergantung harap pada kereta. Yelah rumah me kenderaan awam jauh dari rumah, kalau nak naik bas kena jalan kaki keluar dekat depan ikano tu baru boleh dapat bas lebih kurang 15 minit kena jalan kaki, LRT lagilah mane ade kat area mutiara damansara ni, kalau teksi oooooohhh alamak nya gaji me sebulan habis untuk teksi jer.. So kereta tersangatlah penting!


 credit pic --- mr google

Tapi sebenarnya kempen ni sangat berguna dan banyak kebaikan, yang paling utama dapat menjaga alam persekitaran kita yang memang dah tercemar. Boleh kurangkan penggunaan bahan bakar & kita juga boleh mengelakkan dari kesesakkan lalu lintas kita. 


Contohnya masa me g bangkok hari tu trafic jam diorang lagi teruk pada negara kita malaysia, tapi satu jer me respect diorang, satu hon pun tak bunyi. Dan korang nak tahu kenapa diorang tak bunyikan hon.. we all tanya Mr cheng, our travel guide kat sana, die cakap mana ada orang berani hon kecuali ade emergency, sebab bila dia orang hon sesuka hati maka akan terkeluar lah pistol! sebab tulah diorng sabar jer walaupun tracfic jam diorng tak bergerak.. terdiam kitaorang masa dengar jawapan Mr. Cheng..


Salam sayang, 
NURUL


3 comments:

CIK MAY said...

hoho..my opis tak blh naik transpot yang tak kuar kan asap....sebab jauh dr public transport sini..kene menapak la jwbnye nnt..

juanita aka tetikusrusak.net said...

kalau akak la dik, dariumah nak ke opis, hari2 ley sama kurus laaa ng awakkkk

siezuka... said...

cik may--- suh boss buat private transport kat ofice,. heheheh

kak ju--- ala boleh lah tu kak.. exercise tuk kesihatan.. :)