Monday, 5 March 2012

3 Soalan Tentang Blog Untuk HASRULHASSAN.COM




Me yang kerdil ini ingin bertanya kepada Tuan Guru Blogger tentang:-

1) Macam mana saya nak tingkatkan trafik pembaca blog?
2) Macam mana nak buat orang suka singgah blog kita ?
3) Macam mana nak tambahkan kewangan daripada hobi kita yang suka berblogging ni.. ;)

Nak ajak Tuan Guru Blogger singgah kat blog ni:-




Sebab nurul membesar dengan blog Cik Madam ni, lagi best sekarang ni kitaorang siap boleh lawan lawan komen kat blog Cik Madam.. ;)


Salam sayang,
NURUL




32 comments:

CIK MAY said...

byknye macam...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

owh.. madam ni macam sensei sis siezuka la ek?

Zarul Umbrella said...

bog madam da boleh buka satu forum..i.e madammondoq.com/forum

hazman aka species1980 said...

Bagus NURUL.... teruskan cari ilmu pasal dunia blogging nie... yang mesti ada minat yang berterusan...

Cik Nurul said...

CIk May: Hehehehe ;)

Zuan: Yup.. ;)

Cik Nurul said...

Abg Zarul: tulah kan.. satu hari x msuk sana rasa x senang duduk.. ;)

Abg Hazman: Time kasih.. harap harap dapat belajar ilmu blogging dari blogger2 otai mcm abg ni..hehehe ;)

apix said...

he3 , besar nye 3 soalan nak tanya ,, hehe ,,

imie fatiema © said...

3 soalan tu mmg sgt femes utk para blogger..sume nak tahu jawapannya

Azman said...

dah lama ada blog tak kan baru "me" baru nak belajar hehehe.

Bagi madam mondoq jer jawab lah,sebab soalan tu ukt madam mondoq kan... :)

Boni JLL3 said...

mencik mencik..blog kita dia taknak lawan2 pun.hahahaha

Cik FaRiZaM said...

hehehe...jom kite lawan2 komen....kasi gegar!!! hehehehe.....kita pon nak tahu la tips2 yg nurul list kan tu........

nurul: ada org ngumpat nurul kat blog bro

madammondoq said...

thanks Nurul.. terharu i... :) membesar dengan madam yek.. leh geng danish lah ni.. hehe...

CIK MAY said...

hehe...kitorang mmg suke panggil on de spot..sbb tu kitorang ni jenis susah nak plan sgt..nak g, g je..

aReLaN said...

lawan komen tu memang wajib la.hahaha...madam ada upah pape ke promote ajak terjah tu?? :P

~diAhOntHeblOg~ said...

hehe..aah la mcm forum da kan blog madam tu..mmg bleh brgado dlm tu..kutuk mengutuk adalah digalakkan..wakakaka

Cik Nurul said...

Apix: hehehe ;)

Imie Fatiema: tulah pasal,, tambah2 plak kita blogger abru.. ;)

Cik Nurul said...

Abg Azman: hehehe nak jugak blogger2 otai ajar..

kalau madam sudi ape salahnya.. ;)

Boni: Nanti kt g lawan k.. ;)

Cik Nurul said...

Kak Faz: tulah.. nurul pun nak tahu.. ;)

dah baca.. hehehehe

Madam: sama2.. a'ah dah jadi adik beradik danish dah.. hehehe ;)

Cik Nurul said...

Cik May: Tulah tekejut gak masa wan call.. tetiba jer dtg.. ;)

Arelan: Opppss x de upah ape2.. kalau arelan tgk.. byk dah segmen yg nurul msuk.. blog madam mesti ader.. ;)

Cik Nurul said...

Diah: Tulah x lengkap kalau 1 hari x masuk kan.. kutuk mengutuk tu biasa.. hehehehe ;)

Boni JLL3 said...

nurul.....Tergelah tu apa??hahahaha

KiD said...

saya nak membesar dengan blog sicantik siezuka lah.. :)

HasrulHassan [HH] said...

Jawapan:
1) Macam mana saya nak tingkatkan trafik pembaca blog?
Ada banyak cara dan kaedah, tapi yang HH nampak berkesan adalah dengan berkongsi apa yang ditulis dengan mereka yang benar-benar mahu baca isi kandungan entri tersebut.

Contohnya:
Jika entri tersebut mengenai resepi, cuba kongsikan (ping entri) di laman atau fanpage FB tentang resepi. Gunakan khdimat laman web agregator seperti busuk.ping, Ohbelog, Guablog, Innit Nuffnang dan labelkan serta kategorikan entri anda sepatutnya.

Bukan semua entri kita akan menarik pembaca yang sama, maka untuk mendapatkan pembaca yang akan terus berikan trafik ke blog, pastikan jenis entri paling ramai orang suka baca, maka itulah dijadikan sebagai 'senjata' untuk blog anda terus-terusan menerima kunjungan ramai.

HasrulHassan [HH] said...

Jawapan
2) Macam mana nak buat orang suka singgah blog kita ?
Mudah je, berikan apa yang mereka suka. Kalau orang singgah disebabkan anda seorang pakar dalam buat segmen, maka cuba buat banyak segmen bermanfaat dan beri penghargaan sepatutnya.

Jika mereka suka baca entri2 anda yang ada gambar, maka banyakkan entri sebegitu di blog.

Jika ramai yang baca entri anda tentang bolasepak, maka cuba pelbagaikan tentang bola. :)

Nak tahu mereka suka baca apa?
- lihat komen terbanyak
- lihat analytic sehari ... bukan lihat analytic seminggu atau sebulan sbbnya seminggu dan sebulan dah banyak campur trafik organik (enjin carian).

Apabila sekali mereka datang, mereka suka baca entri ttg bola, dan dapati banyak entri ttg bola anda paparkan/publish, maka tak mustahil esok lusa mereka akan datang lagi walaupun tidak hari2...:)

HasrulHassan [HH] said...

Jawapan:
3) Macam mana nak tambahkan kewangan daripada hobi kita yang suka berblogging ni.. ;)
Selain dari pasang iklan dari laman web yang sediakan khdmat pengiklanan, cara lain yang HH rasakan lumayan dan menguntungkan ialah dengan letakkan iklan yang diusahakan sendiri. Iklan ini nak dapatkan adalah dengan cara:
- approach pengiklan, mereka yang ada blogshop atau produk utk dipasarkan. Dan nak lebih masyukk ... kena pastikan blog kita ada entri berkenaan dengan produk yang dijual secara umum.

Cth: Anda byk buat entri ttg bagaimana nak buat duit secara online, maka approach mereka yang jual produk sebegini - ebook ttg bisnes online

Cth: Anda byk buat entri mengenai gajet gajet canggih, maka cuba approach mereka yang jual gajet dalam blog.

TETAPI

langkah yang perlu dilakukan agar usaha-usaha di atas lebih berjaya dan lumayan adalah TINGKATKAN dulu trafik blog ke tahap yang boleh meyakinkan orang untuk beriklan.

jadikan blog kita blog yang punyai nich dan beridentiti sendiri. Kalau boleh, bina brand blog anda.

Jadikan diri anda pakar dalam sesuatu perkara, dan jual kepakaran anda menerusi blog. Kalau pandai hias bunga, siarkan entri2 anda buat dan gubah bunga yg cantik2, insyallah, akan ada yang bertanya. Tak mustahil dari blog, mereka akan sudi minta anda jadi pengajar ... dan tak mustahil anda boleh buat bisnes online dengan apa yang anda pakar itu.

Semoga berjaya.

AzwanRamli said...

Nice one...Good luck.

MaryaYusof said...

Salam,

Tq Siezuka & HH... Ilmu utk saya juga... Salam kenal~

Kaki Wayang said...

Wahhhh blog ini sangat menyerlahkan kewanitaan itew..hehehehe..dapat Ilmu dari HH yihaaaaaa

Cik Nurul said...

Boni: salah taip daaaa.. ;)

KID: Siezuka dah besar.. hehehe ;)

Cik Nurul said...

Hasrul Hassan: time kasih dengan semua jawapan.. Sangat2 hargai.. ;)

Azwan Ramli: good luck untuk awk jugak.. ;)

Cik Nurul said...

Marya Yusof: Sama.. salam kenal jugak.. ;)

Kaki Wayang: hehehe.. dah nama wanita.. ;)

fredd said...

baby yang kecik tu selalu pelat. kalau masam dia sebut macam