Friday, 8 July 2011

Mulut orang



Pagi tadi tengah drive layan radio hot fm, diorang bincang pasal mulut orang.. me memang suka tajuk yang diorang bincang ni sebab memang kerana mulut dunia boleh jadi huru hara. Sebab utama diorang bincang ni kerana seorang pendengar ni, dia cita pasal kerana mulut, halnya diorang kawen baru masuk 2 tahun, tapi oleh kerana tak tahan dengan buah mulut org, tanye bila nak ade anak.. diorng pergi buat something (sory, me tak tahu org panggil ap) kat luar negara. kalau ikutkan 2 tahun tu ok lagi.. tapi yelah disebabkan tekanan daripada mulut orang sekeliling diorang tak tahan. & ade lagi satu kes dia kawen baru 3 bulan orang dah bising-bising tanya dia bila nak ade anak.. normal lah ngan mulut manusia sekarang ade jer yang tak kena, belum kawen diorang tanye bila nak kawen, bila dah kawen tanya bila nak ade anak, bila dah ade anak tanye plak bila nak tambah anak.. bila anak dah besar, tanye plak bila anak engkau nak kawen, bila plak engkau nak ade cucu.. hai macam-macam lah ngan perangai manusia ni. kenapa diorang tak boleh duduk diam buat hal sendiri. patutlah kalau dekat KL ni, kebanyakan orang kalau yang stay kat sini malas nak bergaul ngan orang, yelah bila dah baik, mula nak busy body pasal orang.

Mulut orang ni kat mane-mane pun boleh berlaku, kalau kat office lagi lah teruk.. Ya Allah kalau kena yang jenis kaki mengumpat lagi mendidih kita dibuatnya, kalau lah kite ni jenis yang tak de kesabaran, rase je nak g serang dia nak tampar nak marah2 dia, tapi kita ade Tuhan, Allah maha mengetahui segala-galanya. Kita baik ngan orang pun, orang buat mulut.. macam-macam perangai lah org zaman sekarang ni, tak boleh ke kita semua jage hal kita masing-masing, sebab masa depan kite, kite sendiri pun tak tahu. Tapi alhamdullillah.. sejak dah ramai yang behenti & ad yang kena buang keja, so far sekarang ni kat office dah x der yang jenis kaki mengumpat yang suka busy body..

Dan dari segi berkawan juga kite kena hati-hati jangan terlampau percaya sangat dengan kawan-kawan, sebab macam mane kita baik pun, satu hari nanti diorang akan tindas kite atau lebih senang orang cakap akan tikam kita dari belakang. Sekarang ni dah payah nak dapat kawan yang boleh susah senang bersama, yang ada hanya untuk berkawan dengan kita mase kita senang, mase kite susah, dilanda masalah, mase tu ramai yang lari, dari segi tu lah baru kite boleh nilai yang mana kawan dan yang mana lawan.

Moral of the story kite sebagai manusia jangan lah busy body sangat pasal orang, sebab orang tak kacau hidup kita, so kita jangalah kacau hal peribadi orang dan berkawan pun kena lah pandai, janganlah terlalu percaya sangat kawan. Sebab kite ni kadang-kadang lupa, bila kita diatas, kita akan disanjung tingggi, kita mula lupa siapa kita, mana lawan kita, mana kawan kita. bila kite dibawah orang akan dijemuh dan kita akan dimaki.. ingatlah!!

Salam sayang,
Siezuka


2 comments:

madammondoq said...

salam singgah..

sebab mulut badan binasa kan.. banyak akibat dr mulut tak jaga ni..

JOM BACA NI : SALIH YAACOB TURUNKAN ILMU!!

JOM BACA NI : TRIP TO AUSSIE BEGIN.. MELBOURNE CITY!!

siezuka... said...

thanks Madam jengah blog kt..

tu lah kerana mulut macam2 bleh jadi..