Tuesday, 2 August 2011

Flashback



Kawan-kawan tersayang korang masih ingat lagi tak semua permainan ni.. Me yang lahir tahun 1986 mesti akan ingat dengan semua permainan ni. Yelah kite semua membesar dengan permainan tradisional, zaman sekarang mane ade lagi dah.. Budak-budak sekarang dengan handphone lah, ipad dan macam-macam lagilah. 


1) kalau dekat terengganu panggil dam ular. cara mainan dia main lah dalam 2, 3, 4 orang.. then ade satu dadu, kite baling dadu then kite tengok nombor berapa yang ade kat dadu then kite kira ikut bilangan kita, sape yang sampai dekat finish orang tu lah yang menang. 




2) Baling selipar, main ni senang jer, ambik satu selipar baling dekat selipar-selipar yang kita dah susun macam gambar kat bawah ni.. best sape yang jatuhkan paling cepata dia lah yang menang. 




3) Tutup botol, cari lima tutup botol, then kita main jentik2 tutup botol bila dah tamat satu pusingan kita kena timbang. mane tutup botol yang tak jatuh dan dapat sambut tu lah dikira mata kita.




4) anak patung kertas, ingat lagi me start main ni mase umur 5 tahun kot.. tertarik ngan kecantikan dan warna warni anak patung kertas yang comel2 ni.. kekadang mase main tu, habis semua kotak-kotak, pen2 untuk buat rumah anak patung kertas ni.. hehehhehe




5) Teng-teng.. me tak ingat orang terengganu panggil ape.. tapi mase kecik2 dulu suka sangat main, ade bentuk kapal terbang, ade bentuk roti.. kite baling satu kor then kite pusing dengan satu kaki sampai habis satu round.. 




6) Brick game dulu-dulu selalu gaduh ngan adik sebab game ni.. yelah game ni mudah sangat nak rosak, Ma beli sorang satu, tapi yelah salah sorang ganas, tinggal satu jer, bila dah ade satu tu, selalu gaduh nak main.. tapi sekarang game ni dah payah nak jumpa.. 




7) Pemadam dulu pemadam ni harga dia murah sangat kalau tak salah dalam 10 sen ni boleh dapat 2. Kite lawan -lawan then kalau sape punye pemadam dah terpijak ngan pihak lawan so kite menang & kite akan dapat lah pemadam tu.. mase sekolah dulu stock pemadam tak payah beli..huhuhu




8) Kapal terbang kertas- biasenye budak-budak laki je yang suka main kapal terbang kertas ni.. 




9) Pistol mainan ini pun mainan budak-budak laki, tapi me mase kecik main jugak, almaklumlah sepupu-sepupu kebannyaknya laki-laki.. 




10) Getah ini lah kesukaan budak-budak pompuan mase kecik dulu.. best sangat 




Rindu sangat dengan zaman kanak-kanak.. :(

Salam sayang, 
Siezuka


1 comment:

Acchank Desastrous said...

Gokil, gue aja jadi ingat-ingat teman-teman semua waktu sekolah pas lihat postingan ini. Good, selamat bernostalgia lah.